WordPress multisite: één installatie, meerdere websites
Als grote organisatie of als koepelorganisatie bestaat vaak de wens om meerdere sites naast elkaar te hebben die qua ontwerp en techniek erg op elkaar lijken. WordPress Multisite biedt hier een prachtige oplossing voor.
WordPress Multisite is een speciale eigenschap van WordPress waarmee je een netwerk van meerdere websites op kunt zetten, met slechts één WordPress installatie. De websites delen gemeenschappelijke elementen zoals ontwerp, beheer en specifieke technische koppelingen en kunnen toch op een hun eigen manier gevuld en beheerd worden.
Het bouwen van een WordPress Multisite vergt de nodige kennis en ervaring. Wanneer er meerdere partijen en vele auteurs met de sites aan de slag gaan is een foutloze implementatie noodzakelijk.
Hoe werkt WordPress Multisite
In WordPress Multisite maak je meerdere sites aan in het beheer. De eerste is de zogenaamde netwerksite waar je alle algemene instellingen kan doen, bijvoorbeeld welke thema’s en plugins in welke site wel en niet beschikbaar moeten zijn. Om in deze instellingen wijzigingen aan te brengen moet je superuser zijn.
Onder de netwerksite hangen alle subsites waar per site een eigen beheerder voor is aan te wijzen. Een subsite werkt verder net als een normale wordpress site. Pagina’s, berichten, menu’s etc zijn hier te vullen en in te stellen.
Installeer een WordPress Multisite in een paar stappen
Om WordPress Multisite te activeren hoef je slechts 5 stappen te doorlopen. Iedere subsite heeft een eigen domeinnaam, zoals bijvoorbeeld apeldoorn.pvda.nl en flevoland.pvda.nl. Om verschillende domeinnamen aan je subsite te koppelen maak je gebruik van domainmapping. Hiervoor moet je de domainmapping plugin in de mu-plugins folder installeren.
WordPress Multisite in de praktijk
Naast de PvdA is een ander mooi voorbeeld van een WordPress Multisiteproject dat Bureau Max gedaan heeft, is Leerplein055 (koepelorganisatie van scholen in Apeldoorn). Voor 28 scholen is hier een eigen site ontwikkeld. De schoolwiki die op elke subsite terugkomt, is opgebouwd uit een schoolspecifiek gedeelte en uit gedeelde content afkomstig uit de hoofdsite.
Bij Bureau Max hebben we de mogelijkheden van WordPress Multisite doorontwikkeld, waardoor binnen het thema van een subsite de kleuren zelf te kiezen zijn. Ook kunnen we via WordPress Multisite content uit de netwerksite gemakkelijk delen op de andere subsites! Een bericht wordt op die manier efficiënt over alle subsites verspreid.
Interesse in de mogelijkheden van een WordPress Multisite? Of weet je niet zeker of WordPress Multisite de oplossing is voor je site(s). Neem vrijblijvend contact met ons op.