“Je verbinding met deze website is niet veilig!”

Als je soms naar een website surft, zie je in de browser van Google Chrome steeds vaker een i met een cirkeltje bij de url staan. Als je op de i klikt, krijg je het volgende bericht te zien: “Je verbinding met deze website is niet veilig!”

En nu?

Beveiliging door te versleutelen

Geen paniek. Of beter gezegd: let op! De meeste websites met deze melding hebben nog geen zogenoemde https-verbinding. Een https-verbinding is bedoeld om de data en gegevens tussen websites en de gebruiker te versleutelen. De extra -s in de url zorgt er als het ware voor dat de website en de gebruiker via een veilige en versleutelde verbinding met elkaar communiceren. Zonder pottenkijkers.

Met een http-verbinding (zonder -s dus) communiceer je als het ware openbaar (onversleuteld). Iedereen kan meekijken. Daardoor kan belangrijke informatie – bijvoorbeeld informatie die je verstuurt via een contactformulier – door kwaadwillenden worden onderschept en voor hele andere doeleinden worden gebruikt. Zoals bijvoorbeeld je telefoonnummer of e-mailadres.

Beveiliging is dus de belangrijkste reden om je website te voorzien van een https-omgeving. Het overzetten naar een https-verbinding gebeurt echter nog niet op zeer grote schaal (het vergt de nodige aandacht), maar is wel enorm belangrijk om privacygevoelige informatie achter slot en grendel met elkaar te communiceren. Zeker als je veel werkt met dataverkeer van klanten. Zoals bij een webshop.

Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)

Het klinkt bijna vanzelfsprekend dat je data en gegevens tussen jouw website en de bezoeker zo veilig mogelijk wilt delen. De overheid heeft de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in het leven geroepen. Die wet verplicht bedrijven om belangrijke data (zoals persoonsgegevens) te beveiligen. Wie dat niet doet, kan rekenen op een flinke boete die kan oplopen tot bijna € 5.000,-. Het loont dus om je versleuteling op orde te brengen.

Naast het voldoen aan de wet, geeft het overzetten van je website van http naar https ook een indruk van betrouwbaarheid. Het toont aan dat je de aanwezigheid van de klant op jouw website erg serieus neemt. Het geeft een vertrouwt én veilig gevoel.

Is https goed voor je vindbaarheid?

Het mag duidelijk zijn dat Google niet alleen de voorkeur geeft aan de beste content, maar ook aan de optimale veiligheid van de website waarop die content wordt gedeeld. Tot nu toe is een versleutelde verbinding wenselijk, maar geen verplichting. Heb je geen https dan wordt je niet gestraft in de Google ranking. Maar in competitieve nichemarkten kan een https-verbinding wel net het verschil maken, bijvoorbeeld als alle andere factoren gelijk zijn.

Https nog lang geen standaard

Het punt is bereikt dat meer dan de helft van al het websiteverkeer via een beveiligde verbinding loopt (bron: www.wired.com). Maar nog lang niet alle sites zijn via https beveiligd. Sterker nog, uit onderzoek van “Het Telefoonboek” blijkt dat bijna driekwart van de webwinkels en postorderbedrijven niet in het bezit zijn van een SSL certificaat. In de zorg ondersteunt slechts 38% een beveiligde verbinding. Een slechte zaak, want juist via webwinkels en zorgsites wordt gevoelige informatie verstuurd.

Voor onze huidige en nieuwe klanten verzorgen wij standaard een versleutelde https-omgeving. De veiligheid van onze klanten en haar eindgebruikers vinden wij erg belangrijk. Natuurlijk informeren we je graag wanneer je meer wilt weten over de veiligheid van je website.