Het domein www.max.nl bestaat 20 jaar!

Domeinen in Nederland bestaan inmiddels 30 jaar, waarvan het domein www.max.nl vandaag precies 20 jaar bestaat! Wij zijn hier erg trots op en hopen nog lang van dit domein gebruik te maken. In dit blog een korte beschrijving van de geschiedenis van domeinnamen en van het domein www.max.nl.

Geschiedenis domeinnamen

De geschiedenis van domeinnamen begint in de jaren ’80. Er was behoefte aan een systeem om domeinnamen toe te wijzen. In deze tijd hadden namelijk alle internetgebruikers een lijst met internetadressen. Deze internetadressen bestonden uit nummers, bijvoorbeeld 212.114.98.237. Doordat er steeds meer internetadressen bij kwamen, was dit lastig om dit bij te houden. Daarom werd het DNS (Domain Name System) bedacht. Hierdoor was het internetadres geen nummer meer, maar een naam zoals www.max.nl.

Op 30 april 1986 werd de eerste actieve .nl domeinnaam (cwi.nl) geregistreerd door Piet Beertema voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI).  Dit was het eerste actieve land-domein buiten de Verenigde Staten.

De start van het domein www.max.nl

Sinds 31 januari 1996 worden domeinnamen uitgegeven door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Dit is ook het jaar dat het domein www.max.nl is aangemaakt door Max Dammers. Volgens SIDN zijn er in 1996 een kleine 10.000 domeinnamen uitgegeven, waarvan www.max.nl er één was. Wij zijn hier erg trots op. In 2016 is dit aantal gegroeid tot meer dan 5,6 miljoen geregistreerde .nl domeinnamen.