Domain Mapping: geef je Multisite eigen domeinen

Stel, je hebt een organisatie waarvoor je meerdere websites wilt laten ontwikkelen. In een eerder artikel heb ik laten zien waarom een WordPress Multisite daarvoor geschikt is. Met een WordPress Multisite kun je makkelijk meerdere websites beheren vanuit één installatie. Niet alleen kun je content eenvoudig delen, maar hoef je ook maar één keer te investeren in zaken zoals widgets en thema’s. Deze kun je namelijk hergebruiken voor al je websites.

Eén domein, verschillende sites

De verschillende subsites staan allemaal met een voorvoegsel op je hoofddomein. Voorbeeld: mijnwebsite.nl is de hoofdsite en nogeenmooiwebsite.mijnwebsite.nl is een subsite daarvan.

Maar wat nou als je verschillende websites van je Multisite op hun eigen domein weergeven? Dus in plaats van nogeenmooiewebsite.mijnwebsite.nl gewoon op nogeenmooiewebsite.nl.
Of een voorbeeld van een van onze klanten: Leerplein055, een organisatie van verschillende basisscholen in Apeldoorn. Wij hebben voor deze organisatie een Multisite gerealiseerd waarbij alle basisscholen een eigen website gekregen hebben. Deze websites draaien op hun eigen domein, maar zijn wel onderdeel van één en dezelfde Multisite.

Domain Mapping voor WordPress Multisites

De methode om een Multisite op meerdere domeinen te laten draaien, is het gebruik van domain mapping. Normaliter worden de websites gekoppeld aan je hoofddomein. Een voorbeeld van de PVDA: zij hebben websites zoals flevoland.pvda.nl en apeldoorn.pvda.nl.

Maak je gebruik van domain mapping, dan plaats je je websites op hun eigen domein. Zo zijn www.obsspitsbergen.nl en www.marke-apeldoorn.nl allebei scholen die onder de Multisite van Leerplein055 vallen, maar draaien ze op hun eigen domein. Dit is prettiger voor de doelgroep (de ouders), want die hoeven dan enkel de naam van de school te onthouden en deze in te vullen als url.

Waarom Domain Mapping?

Domain mapping is uitermate geschikt voor groepen websites, waarbij het onlogisch is om deze op hetzelfde domein te plaatsen. De websites voor de scholen van Leerplein055 vallen dan wel onder dezelfde organisatie, maar de doelgroep zal dat verder niet uitmaken. Zij verwachten een website van een school, niet een overkoepelende organisatie.

Ook voor zoekmachine optimalisatie kan het handig zijn om domain mapping toe te passen. Door een unieke domein voor je websites te kiezen, kun je zoektermen voor die website in de domeinnaam opnemen. Dit kan je net die extra boost geven aan je positie in zoekresultaten.

Kortom, heb je een Multisite, maar staan je websites op zichzelf, dan is het goed om domain mapping te overwegen.

Bent u van plan een multisite te laten ontwikkelen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u verder.

“Heb je een Multisite, maar staan je websites op zichzelf? Dan is het goed om domain mapping te overwegen.”
Geertje