Canadian Walk houdt de bevrijding actueel
Overzicht cases

Canadian Walk houdt de bevrijding actueel

Canadian Walk is een app en audiotour, ontwikkeld als tijdloos eerbetoon aan de Canadese veteranen die Apeldoorn bevrijdden. We maakten Canadian Walk in samenwerking met Apeldoorn Partners als nieuwe pijler binnen het Apeldoornse belevingstoerisme.

Canadian Walk houdt de bevrijding actueel

Een audiotour die je raakt

Met de Canadian Walk treedt je in de voetsporen van de Canadese soldaten die op 17 april 1945 Apeldoorn bevrijdden. In deze indrukwekkende audiotour van 2,5 kilometer ontluik je op 26 punten de persoonlijke verhalen van veteranen, verzetsstrijders en burgers en reis je mee van het Canadese vasteland tot aan het Apeldoornse Sluisje, waar de strijd om Apeldoorn werd beslist. Door speciale QR-tegels te scannen ontsteek je digitale kaarsen te herinneringen aan onze helden en hun daden en ontdek je steeds een nieuw deel van het bijzondere verhaal. Het is een tijdloos eerbetoon aan hen die vielen; een belangrijke toevoeging aan de Apeldoornse herinnering aan de oorlog.

Canadian Walk houdt de bevrijding actueel

In ‘t kort

Wij waren verantwoordelijk voor de productie van het verhaal en de audiotour en de ontwikkeling van de app. Canadian Walk is beschikbaar in Nederlands, Engels en Duits.

Ongelooflijke verhalen

De bevrijding van Apeldoorn op 17 april 1945 was ongelooflijk; Canadezen die Apeldoorn bijna plat bombardeerden, Duitse soldaten die zich zonder tegenstand overgaven aan een groep Apeldoorners en twee verzetsstrijders die midden in de nacht met gevaar voor eigen leven het Apeldoorns kanaal overstaken om te voorkomen dat Apeldoorn in de as werd gelegd.

Het zijn ongelooflijke verhalen die nooit verloren mogen gaan, maar door het overgrote deel van de bevolking amper herinnerd worden. In het kader van 75 jaar bevrijding Nederland heeft Apeldoorn Partners daarom het project’ Canadian Walk’ geinitieerd; een digitaal en duurzaam eerbetoon over de bevrijding in Apeldoorn

Met Canadian Walk beleven Apeldoorners en toeristen op innovatieve wijze de bevrijding opnieuw en ontdekken hoe Apeldoorn dankzij vreemde wendingen en heldhaftige optredens werd bevrijdt. Als trots Apeldoorns bureau met een uitgebreide mix van expertises in ons team hebben we het eerbetoon aan de veteranen opnieuw tot leven weten te brengen.

Een emotionele tour

De ontwikkeling van de Canadian Walk is één van de vele bijzondere projecten die we bij Bureau Max met veel trots hebben uitgevoerd. Een project met veel unieke ervaringen.

Zo ontwikkelden we voor het eerst speciale QR-tegels; loeizware, stenen objecten die diep verzonken in de grond liggen en door gebruikers gescand kunnen worden voor het volgende deel van de app. Ook doken we niet eerder zo diep in de geschiedenis van een project. In samenwerking met een researcher legden we de persoonlijke verhalen van veteranen en burgers bloot — fragmenten die de audiotour een hele persoonlijke tint geven.

Door het overkoepelende verhaal van de bevrijding van Apeldoorn in te vullen met de anekdotes en rauwe emoties van veteranen komen abstracte scenario’s en statistieken ineens volledig tot leven. Door gebruik te maken van archiefbeeld ontmoet je de veteranen die met gevaar voor eigen leven vochten voor onze vrijheid.

De resulterende audiotour is een emotioneel geheel geworden, die je raakt door zijn menselijkheid. In 45 minuten wandelen bezoekers, van de Canadese kust tot aan de bevrijding op 17 april 1945, zij aan zij met veteranen; ploeteren door de modder aan de Schelde, overwinteren aan de Maas en uiteindelijk in Apeldoorn bij het kanaal ‘t Sluisje over.

Een nieuwe beleving voor Apeldoorn

“Kippenvel”, “bijzonder” en “indrukwekkend” — de meer dan 10.000 mensen die Canadian Walk al gewandeld hebben zijn onder de indruk van het eerbetoon. En het is pas het begin van deze ode aan de Canadese veteranen, want de audiotour is nog vele jaren te beleven. Niet alleen voor Apeldoorners, maar ook voor toeristen want er zijn ook Engelse en Duitse versies beschikbaar. Zo viert Apeldoorn tegenwoordig elke dag een soort defilé, zodat de uitzonderlijke heldendaden van 17 april 1945 nooit vergeten worden.

Als we tegenwoordig door de stad fietsen en mensen met hun koptelefoon op ‘onze’ Canadian Walk zien lopen dan zijn we dankbaar dat we aan dit project hebben mogen werken.

Ook een tijdloze beleving?

Samen aan de slag? Of heb je een vraag voor ons? Neem gerust contact op met Marion of één van onze andere collega’s.

Canadian Walk houdt de bevrijding actueel