Exposities, maar dan online voor ACEC
Overzicht cases

Exposities, maar dan online voor ACEC

Tijdens covid-19 wilde ACEC doorgaan met het programma en heeft Bureau Max gevraagd te helpen met een online tentoonstelling voor de expositie Showcase III. Een project waarbij al onze expertises werden gebundeld.

Exposities, maar dan online voor ACEC

Online tentoonstelling

Professionele expositieruimte, cultureel centrum en (ons) bedrijfsverzamelgebouw – het Apeldoornse ACEC laat zich niet graag in een hokje stoppen. Dankzij de pandemie bleek echter dat het soms niet anders kan. Waar ACEC eerder grensverleggend werkte, kwamen er in 2020 harde kaders – mensen moesten binnen blijven, exposities werden afgezegd en ACEC vroeg zich af welke rol het in zo’n samenleving kon spelen.

Voor de vraagtekens die verschenen hebben wij in de afgelopen tijd samen met ACEC antwoorden gevonden. Een partnership die in een tijd van afzondering, juist in het teken stond van verbinding; puzzelstukken die prachtig op hun plek vielen.

“In deze virus-tijd wilden we niet op ‘zwart’ gaan,” vertelt Jasper van der Graaf, artistiek leider bij ACEC, “We wilden doorgaan met ons programma en hebben Bureau Max gevraagd te helpen met een online tentoonstelling voor de expositie Showcase III.”

Puzzelstukken op hun plek

Kunst is beleving en vanaf het begin was duidelijk dat dit ook voor het online gedeelte van Showcase III zou moeten gelden. “We wilden dat Bureau Max hielp de expositie meer te maken dan louter een virtuele rondgang,” aldus Jasper. Het moest geen technische pleister worden, maar in zijn eigen kracht staan.

Een flinke uitdaging, maar één waar we uitermate gekwalificeerd voor zijn. Want dankzij projecten voor Toerisme VAN, Canadian Walk en Storywalk waren we op het juiste moment, met precies de goede kennis uitgerust om ACEC van dienst te zijn.

Want naast onze Desktop Stories, die het online podium voor de expositie verzorgen, lopen we bij Bureau Max voorop in de ontwikkeling van een krachtig, nieuw product van Google: Web Stories. Met deze Web Stories hebben we op intuïtieve wijze een viertal onderwerpen uit kunnen lichten, die dankzij de implementatie met WordPress naadloos in het geheel pasten.

Exposities, maar dan online voor ACEC

Tussendoortje

Web Stories mag je vergelijken met Instagram Stories qua ervaring. Echter, omdat Web Stories te ontwikkelen zijn in WordPress, vindbaar zijn op Google en goed zijn voor SEO, zijn ze voor bedrijven vele malen krachtiger.

Daarnaast hebben we ons Storywalk-platform en expertise op het gebied van audiotours toegepast om de Storywalk Stadsnatuur te ontwikkelen. Hierbij hebben we de research, productie, opname en editing voor onze rekening genomen om binnen het strakke schema van de expositie een aansprekende ervaring neer te zetten.

Exposities, maar dan online voor ACEC
“Al onze expertises werden in dit project gebundeld en hebben geleid tot iets gaafs voor de stad.”
Marion, projectregisseur

Strategisch meedenken over inhoud

“Nu er fysiek weinig mogelijk is, levert het digitale domein grote kansen voor organisaties als ACEC,” aldus Marion. Hierin kon Bureau Max van grote waarde zijn voor de organisatie, niet alleen op technisch, maar juist ook op strategisch vlak.

Want waar ACEC met Showcase III hun focus had op het vlak tussen kunst, groen en de stad werken we bij Bureau Max op het snijvlak tussen mens en techniek. “Dit kwam de samenwerking met ACEC ten goede,” aldus Marion, “Zij hebben de expertise op de inhoud en wij voegen hieraan toe door onze technische kunde strategisch in te zetten.”

Op die manier konden we dieper gaan dan een technisch indrukwekkend product. Showcase III werd zo meer dan foto’s, video’s en audio, op innovatieve manier samengebracht.

“We zijn erg tevreden dat Bureau Max niet alleen technisch, maar ook creatief heeft nagedacht over deze opgave.”
Jasper van der Graaf, artistiek leider bij ACEC

We wisten samen met ACEC de inhoud te communiceren op een manier die bij hun past – een expositie waarbij niet alleen de kunst, maar ook de context centraal staat. Zo gaan zowel de Web Stories als de Storywalk die we hebben ontwikkeld verder dan opsommingen wat je ziet, maar leggen ze ook bloot wat je niet ziet en vinden bezoekers antwoorden op vragen waarvan ze misschien niet eens wisten dat ze deze hadden.

“We zijn erg tevreden dat Bureau Max niet alleen technisch, maar ook creatief heeft nagedacht over deze opgave,” vertelt Jasper van der Graaf, “En hier hebben ze tot het einde met toewijding aan gewerkt.”

Het digitale domein veroveren

Op 30 januari opende de expositie Showcase III, inclusief online tentoonstelling én online opening, die wij productioneel mochten begeleiden. Vier kunstenaars, digitaal aan tafel bij tafelheer Jasper van der Graaf – een live webinar via Zoom waarmee belangstellenden toch, zoals bij een fysieke opening, getrakteerd werden op nieuwe inzichten.

Het was de climax van een mooie periode met een intensieve samenwerking; wekelijkse redactie-vergaderingen, honderden mailtjes, uren ontwerpen, opnemen, coderen en produceren. “Dit zijn het soort projecten waar we bij Bureau Max heel blij van worden,” vertelt Marion, “waar al onze expertises samenkomen en we meebouwen aan iets moois voor de stad.”

Ook voor ACEC kwam er een einde aan alle vraagtekens, want zoiets nieuws als een online expositie bleef tot aan het einde spannend.

“Het team van Bureau Max is lekker hands-on en leuk om mee samen te werken. We denken al na over nieuwe projecten.”
Jasper van der Graaf, artistiek leider bij ACEC

Hoewel de online tentoonstelling ontstond vanuit noodzaak, is het eindresultaat een grote stap vooruit en is ACEC al bezig om te kijken hoe ze hier meer mee kunnen. “Al met al een succesvolle samenwerking,” aldus Jasper.

Foto: Gerard Oltmans

Ook op zoek naar een online podium?

Samen aan de slag? Of heb je een vraag voor ons? Neem gerust contact op met Marion of één van onze andere collega’s.

Exposities, maar dan online voor ACEC